LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozie puternică la un aerodrom rusesc din regiunea Saratov. Ce îi împiedică pe Putin și Lukașenko să atace Ucraina din Belarus?

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozie puternică la un aerodrom rusesc din regiunea Saratov. Ce îi împiedică pe Putin și Lukașenko să atace Ucraina din Belarus?

Nu este exclus ca Rusia să poată desfășura arme nucleare pe teritoriul belarus. Acest lucru ar schimba raportul de putere în zonă și ar pune o presiune enormă asupra Poloniei, Lituaniei și Letoniei.

Soldat ucrainean pregătindu-se de Crăciun, pe front. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.35 Războiul nu se va încheia în februarie sau martie. Generalul Forţelor Armate ale Ucrainei şi fostul secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Serhiy Krivonos a spus că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit. El a subliniat că războiul nu se va încheia în februarie sau martie anul viitor. Generalul Krivonos a spus la postul de televiziune " Espresso " că Rusia își va mobiliza și își va antrena oamenii. „Una dintre greșelile din ultimele șase luni este că auzim în presă o subestimare a inamicului și ni se oferă informații că doar alcoolicii și dependenții de droguri luptă împotriva noastră. Între timp, pentru a-l distruge, trebuie să avem un soldat ucrainean antrenat, antrenat, înarmat, care știe clar să distrugă inamicul. Au mobilizat 300.000 și sunt capabili încă să mobilizeze încă 300.000 și chiar jumătate de milion", a explicat el. Potrivit generalului Forțelor Armate, nu trebuie subestimate capacitățile inamicului. „I-am văzut că își folosesc în mod clar tactica de a ne umple teritoriul cu propriile lor cadavre. În anumite zone, acest lucru are ca rezultat că aruncă atât de multe trupe în luptă, indiferent de victime, încât nu avem suficientă muniție sau arme pentru a-i distruge. Este mai bine să înțelegem că inamicul își va mobiliza și își va antrena oamenii. Trebuie să ne pregătim pentru un război prelungit și care nu se va încheia în februarie sau martie anul viitor", a rezumat Kryvonos.

UPDATE 05.30 La Engels, a avut loc o explozie în apropierea aerodromului. În noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 decembrie 2022, o nouă explozie a avut loc în Rusia, în orașul Engels, regiunea Saratov. După cum au transmis canalele rusești Telegram, o sirenă a început să sune în vecinătatea aerodromului strategic Engels-2. În plus, conform martorilor oculari, la locul exploziei s-au deplasat ambulanțe și unități ale Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse. Nu există confirmări oficiale despre explozii. De pe teritoriul acestui aerodrom au fost efectuate atacuri masive asupra orașelor ucrainene. Acesta găzduiește avioane strategice ale Federației Ruse - Tu-95, Tu-160 etc.

UPDATE 04.12 Tykhanovskaya a explicat ce îi împiedică pe Putin și Lukașenko să atace Ucraina.

Dictatorul rus Vladimir Putin și autoproclamatul președinte al Belarusului, Alexander Lukașenko, nu sunt încă pregătiți să deschidă un al doilea front împotriva Ucrainei și să arunce armata belarusă în război. După cum a spus opozantul belarus Franak Vyachorka, consilier al Svitlanei Tykhanouskaya, la postul de televiziune FREEDOM, liderii Rusiei și Belarusului se tem de proteste. „Acum este foarte periculos pentru ei să trimită trupe belaruse în Ucraina, pentru că o astfel de măsură nu este sprijinită de societatea din Belarus, ajungându-se la scindarea elitelor, la noi proteste, la dezertarea în masă. Acest lucru va crea o sursă uriașă de tensiune, în special pentru Rusia, care nu este interesată să se ajungă în acest punct”, a explicat el. Potrivit opoziției, Putin este interesat de o situație stabilă în Belarus, astfel încât regimul lui Lukașenko să poată continua săi ofere teritoriul și infrastructura, să repare tancuri rusești și să-și trimită tancurile și muniția în Donbas. "Acum, probabil că nu sunt pregătiți să deschidă un nou front care s-ar putea transforma în haos pentru Lukașenko și Putin. Ei caută alte formate și opțiuni pentru a pune presiune asupra Ucrainei și asupra țărilor occidentale. Amenință cu arme nucleare. Cred că că Putin va încerca să acumuleze în lunile următoare echipament militar rusesc și trupe pe teritoriul Belarusului, creând nu doar presiune asupra Ucrainei, ci și asupra țărilor NATO”, a subliniat Vyachorka. În același timp, consilierul lui Tykhanovskaya nu exclude ca ocupanții să poată desfășura arme nucleare pe teritoriul belarus. Potrivit acestuia, acest lucru va schimba raportul de putere și va pune o presiune enormă asupra Poloniei, Lituaniei și Letoniei.

UPDATE 03.41 Rusia a inventat o nouă metodă de pregătire militară: vor urma exemplul Ceceniei. În Rusia s-a vorbit despre deschiderea unor centre de pregătire militară în toată țara, după exemplul Ceceniei. Reprezentanții Kremlinului l-au abordat deja pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu o astfel de inițiativă. După cum a transmis agenția rusă de știri TASS, crearea unor astfel de centre a fost propusă de viceprim-ministrul Federației Ruse în Districtul Federal Federal, Yuriy Trutnev și de prim-adjunctul șefului administrației din Rusia, Serhiy Kiriyenko. Centrele de antrenament pentru luptători vor fi create prin analogie cu Universitatea Forțelor Speciale Ruse din Gudermes, Cecenia. Potrivit lui Trutnev, centrele vor fi create cu ajutorul lui Danylo Martynov, unul dintre fondatorii Universității Forțelor Speciale Ruse din Gudermes. „Sarcina acestor centre este foarte simplă – să ne întărim țara și să câștigăm cât mai curând posibil”, a explicat Trutnev.

UPDATE 02.33 Rusia plănuiește o nouă lovitură masivă: Arestovich a dat o prognoză la ce să se aștepte ucrainienii. Rusia se gândește să lanseze o nouă lovitură masivă cu rachete, folosind pentru lovitură 150 de rachete peste Ucraina. O astfel de declarație a fost făcută de consilierul Oficiului Președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovych, într-o conversație cu avocatul rus Mark Feigin, explicând de ce este puțin probabil ca Federația Rusă să se decidă asupra unui astfel de atac. „Să zicem că lansează 150 de rachete, am doborât 140-120, 30 au aterizat. În principiu, ar fi multe pagube... Rușii se gândesc și plănuiesc o lovitură specifică cu rachete cu tot ce au, va fi ceva puțin mai eficient decât de obicei, dar nu va atinge țintele propuse. Iar stocul de rachete din Federația Rusă va scădea imediat cu o treime. Perspectiva este neclară. Vor trage, desigur, dar într-un ritm mai lent. Dacă rachetele iraniene (Fateh -110 și Zolfaghar) se apropie, da, vor fi un incendii...". Potrivit lui Arestovych, la momentul ultimei lovituri, Rusia avea 460-500 de rachete de croazieră de toate tipurile. „Numărul de rachete este în scădere, ponderea aviației este în scădere. Cu o zi înainte de ultima salvă - 70, precedenta - 38, acum sunt anunțate 34... Rachete C -300 mai au mult - 8 mii. Vor trage cu ele cât vor avea nevoie. Alt lucru este că nu ajung în centrul de Ucrainei cu ele”.

Consecințele loviturilor cu rachete în Kramatorsk. Foto: Nexta TV via Twitter

Consecințele loviturilor cu rachete în Kramatorsk. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 01.27 Kazahstanul a trimis Ucrainei generatoare pentru instituțiile medicale. Mediul de afaceri kazah a predat 41 de generatoare în valoare de aproximativ 0,5 milioane de dolari. Generatoarele au fost livrate datorită activității grupului interparlamentar „Ucraina – Kazahstan”.

Potrivit unui mesaj de pe portalul Guvernului ucrinean, 41 de generatoare în valoare de aproximativ jumătate de milion de dolari au fost distribuite către instituțiile de sănătate. În special, au fost trimise generatoare în regiunile Mykolayivsk, Dnipropetrovsk și Harkiv. După cum a remarcat ministrul Sănătății Viktor Lyashko, în condiții de întrerupere a curentului, trebuie să fim pregătiți pentru orice provocări și, prin urmare, continuăm să furnizăm instituțiilor medicale generatoare. „În fiecare zi, ocupanții ne atacă infrastructura, fapt care reprezintă o amenințare la adresa alimentării cu energie electrică. Împreună cu partenerii noștri, facem toate eforturile pentru a ne asigura că spitalele continuă să lucreze și să își îndeplinească sarcina principală - salvarea de vieți în condiții de întrerupere a curentului. Fiecare generator este o garanție a funcționării neîntrerupte a sălilor de operație, a unităților de terapie intensivă și a stațiilor de oxigen”, a subliniat Lyashko. Din cauza situației dificile din sistemul energetic ucrainean, în urma bombardamentelor masive rusești, au existat întreruperi frecvente de curent. Prin urmare, ucrainenii sunt nevoiți să folosească în mod activ generatoare și alte surse alternative de energie electrică. Diverse țări oferă Ucrainei asistență energetică. În special, Emiratele Arabe Unite vor trimite aproximativ 2.500 de generatoare electrice de uz casnic în Ucraina, dintre care jumătate vor fi livrate în viitorul apropiat. Generatoarele de uz casnic cu o capacitate de 3,5 până la 8 kilowați sunt planificate să fie predate civililor afectați de „criza în curs din Ucraina, care a perturbat infrastructura energetică și a cauzat întreruperi în furnizarea de energie electrică”. Uniunea Europeană va oferi, de asemenea, asistență Ucrainei în domeniul energiei. Vorbim de 900 de generatoare pentru alimentarea cu energie electrică a țării, inclusiv spitale. Ursula Von der Leyen a dat asigurări că UE lucrează la creșterea fluxurilor de energie electrică cu Ucraina. În plus, Azerbaidjanul a trimis echipamente energetice în Ucraina ca ajutor umanitar. Marfa include 45 de transformatoare de putere și 50 de generatoare. Un al doilea lot este așteptat în viitorul apropiat.

UPDATE 00.40 Este Federația Rusă capabilă să producă în Ucraina o într-o întrerupere totală de curent? A apărut o prognoză. Potrivit informațiilor, rușii mai au rachete pentru cinci lovituri masive. Chiar dacă trupele ruse își lansează toate rachetele în același timp, ele nu vor putea cufunda Ucraina total în întuneric. Expertul în energie Gennady Ryabtsev și-a exprimat încrederea în acest lucru, menționând că alimentarea cu energie electrică va fi oricum restabilită, transmite Channel. "Nu, nu vor reuși să închidă întreaga țară. Chiar dacă toate rachetele sunt lansate și le mai rămân cel puțin cinci lovituri masive de rachete, nimic nu va funcționa", a spus el. Expertul admite că noile lovituri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei pot înrăutăți temporar situația din sistemul energetic, totuși, experții în energie au un plan clar și înțeleg ce trebuie făcut. După ultimul atac masiv al Rusiei din noaptea de 19 decembrie la Kiev, situația cu penele de curent s-a înrăutățit semnificativ. S-a raportat imediat că districtele Obolonskyi, Podilskyi și Desnyanskyi suferă cel mai mult din cauza penuriei de alimentare cu energie electrică. În acea noapte, capitala a rezistat mai multor valuri de atacuri ale dronelor kamikaze iraniene Shahed. Potrivit Forțelor Armate ucrainene, 30 din aproximativ 35 de UAV-uri inamice au fost distruse deasupra Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Noua ofensivă a Federației Ruse: un expert ucrainean a evaluat șansele ocupanților în diferite direcții. Comentatorul militar și politic Oleksandr Kovalenko a comentat despre informațiile conform cărora Rusia se pregătește pentru un nou atac asupra Ucrainei. El a evaluat șansele ocupanților și a remarcat că țara agresoare nu va reuși.

image png

Kovalenko nu vede nicio direcție în care rușii pot reuși. La emisiunea Canalului 24, expertul a spus că chiar și lângă Bakhmut, unde au loc bătălii aprige, ocupanții își pierd pozițiile. Apărătorii Ucrainei nu numai că resping atacurile rușilor asupra Bakhmutului, dar ei realizează, de asemenea, contraatacuri și îi alungă pe ruși din poziții. „Toate acestea indică faptul că ocupanții ruși, chiar și în acele locații în care aveau o cantitate proporțională de artilerie, aprovizionare cu muniție și un număr suficient de trupe pentru a desfășura acțiuni de asalt nu pot desfășura acțiuni ofensive. De aceea inițiativa a fost preluată de Forțele Armate ale Ucrainei" , - a explicat Kovalenko. El a mai adăugat că rușii trebuie să se pregătească pentru ofensivă, dar au deja puțină forță. În regiunea Herson, rușii sunt în impas, în direcția Zaporojie nu se pregătesc pentru o ofensivă, pentru că își planifică apărarea. În regiunea Lugansk, a adăugat Kovalenko, rușii nici măcar nu se pot apăra. Dar în regiunea Donețk, rușii pot încerca o ofensivă, dar doar pentru a crește presiunea. Încă nu îi va ajuta pe ocupanți, ei nu vor putea captura și menține teritorii mari. În prezent, putem observa epuizarea forțelor ruse lângă Bakhmut. Kovalenko a comentat și informația că rușii vor o așa-zisa pauză operațională acolo. Cu toate acestea, a remarcat expertul, nu vor exista pauze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”